Vaříte a jíte zdravě? Přemýšlíte jak zdravé jídlo skvěle dochutit, aniž byste sáhli po nevhodných přísadách? Jak zdravě kouzlit v kuchyni si 19. ledna 2023 vyzkoušeli žáci prvního a třetího ročníku oboru kuchař-číšník pod vedením šéfkuchaře Zbyňka Diatky a vedoucími odborného výcviku Martiny Smolkové a Jitky Jarošové.
Ve čtvrtek za námi přijel šéfkuchař firmy Podravka-Lagris.a.s. a přivezl množství výrobků, které tato firma distribuuje nejen do školních stravoven, ale i do restaurací a prodejních sítí. Žáci byli rozděleni do tří skupin. Každý tým vařil stejnou polévku Jemnou krémovou polévku z pečených rajčat Následně si vylosovaly týmy hlavní chod.
První tým si vybral vepřovou kotletu se šípkovou omáčkou a celozrnným knedlíkem, druhý tým se s nadšením pustil do vaření Chilli con carne a dušené basmati rýže. Ani třetí tým se nenechal zahanbit a dal se do vaření Cizrny se smetanovou kari omáčkou s bulgurem. Jako přídavek ještě připravil pomerančový kuskus s ovocem a čokoládou jako desert.
Pan Diatka z Podravky doprovázel vaření svými odbornými radami a zajímavostmi z návštěv jiných škol. Vyprávěl o jednotlivých surovinách a jak je správně zpracovávat. Přidal spoustu užitečných rad jako jak zachránit přesolenou polévku, co dělat, když rozvaříme zeleninu. Kdy máme přidat čerstvé a kdy sušené bylinky. Jak uvařit správně čočku klasickou, černou nebo červenou. Jednoduše – rady, aby se z nás stali mistři kuchyně.
Odměnou nám byla návštěva pana ředitele a pracovníků vedení školy, kteří ochutnali celou řadu jídel od jednotlivých týmů. Skupinky žáků si vyzkoušeli a někteří poprvé veřejnou prezentaci svých výrobku. Dle slov hodnotících měly velký úspěch. Všechny recepty chceme využít při práci v naší školní kuchyni. Jedná se nejen o zdravá jídla, ale především velmi chutná.
Závěrem bychom chtěli poděkovat za aktivní přístup našich žáků prvního a třetího ročníku oboru kuchař-číšník, učitelkám odborného výcviku i pracovníků školní kuchyně za pomoc při přípravě dne Vaření s Podravkou – zdravá výživa. Největší dík patří šéfkuchaři Zbyňkovi Diatkovi za příjemně strávené dopoledne, za zážitky v podobě odborného přístupu a přenesení rada a zkušeností z jeho dlouholeté praxe.