Pro zpestření praktické výuky oboru kuchař-číšník proběhla v úterý 23. 11. 2021 netradiční výuka pod vedením gastropromotéra z firmy Podravka – Lagris Zbyňka Diatky. Výuky se zúčastnili žáci 1. a 3. ročníku.
Projektový den začal teoretickou částí – přednáškou o zdravé výživě a to konkrétně na luštěniny a obiloviny. Po přednášce se kuchaři rozdělili do tří pracovních týmů, ve kterých připravovali pokrmy dle zadání.
Prvním chodem byla italská polévka minestrone a všechny týmy se s nadšením pustily do její přípravy. Po uvaření si týmy navzájem degustovali své polévky a porovnávaly zda všichni při využití stejných surovin a dle daného postupu uvařili stejnou polévku.
Po společné polévce již následovalo rozdělení hlavních chodů. Každý tým připravoval jiný hlavní chod. Jeden tým vařil africké kuřecí kari s rýží, druhý tým ragů z červené čočky a třetí tým vařil pečenou vepřovou kotletu se švestkovou omáčkou a celozrnným knedlíkem.
Trojchodové menu doplnily zdravé dezerty. Kuchaři připravili skořicový bulgur s jablky na karamelu se šlehaným tvarohem a druhým neméně chutný jáhlový dezert s lesními plody.
Na konci projektového dne si týmy své připravené pokrmy ochutnaly a hlavně ohodnotily.
Velké poděkování patří panu Diatkovi, pod jehož profesionálním vedením a hlavně přátelským přístupem se mohl celý netradiční výukový den uskutečnit. Všichni žáci i pedagogové si celé vaření moc užili a na zdravých pokrmech i pochutnali.