Ve dnech 11. až 14. března se naše školní restaurace proměnila v živou laboratoř plnou barev, vůní a chutí. Šestnáct nadšených žáků a žákyň oboru Kuchař-číšník se zúčastnilo Koktejlového kurzu, který obohatil náš vzdělávací program. Vedení kurzu se ujali zkušení lektoři Adam Navrátil a Jakub Orel, přičemž každý kurz provází vždy jeden z nich. Jak nám sdělil pan Orel, který lektoroval koktejlový kurz u nás.
Barmani Zlín přinesli do škol svůj moderní Koktejlový kurz už v roce 2011 na žádost pedagogů z gastroškol, který představuje unikátní příležitost, jak se žáci mohou prakticky seznámit s uměním přípravy koktejlů. Kurz je uspořádán v mobilním baru, což přináší autentický zážitek blízký reálnému provozu. Lektoři se snaží prostředí učebny proměnit tak, aby co nejvíce připomínalo skutečný bar, včetně výzdoby a barové atmosféry. I naše cvičná školní restaurace se změnila v dočasný bar. Atmosféra, kterou navodil barman Kuba, všechny žáky vtáhla do umění míchání koktejlů. Denis Chudárek, žák AE2K se nechal slyšet: „Bylo to super, pan Orel byl dobrý týpek, příjemný a dobře se poslouchal. Jsem rád za nové zkušenosti. Ještě jsem nic podobného nezažil.“
Během kurzu se studenti učili techniky míchání koktejlů, jako je Straight Way, to znamená že se jednotlivé suroviny dávkují přímo do sklenice. Další styl míchání bylo s Mixing Glass, tedy technika, kdy se k lehkému promíchání surovin používá míchací sklenice. Tam patří klasické koktejly stříbrného plátna servírované ve sklenicích na elegantních dlouhých nožkách jako třeba Manhattan nebo bondovské Martini – protřepat nemíchat! Ani technika míchání v Boston Shakeru nebo ikonickém třídílném shakeru, který slouží k protřepání těžko spojitelných surovin jako jsou těžké džusy s dužninou v kombinaci hustými ovocnými sirupy nezůstala opomenuta.
Na závěr se žáci učili připravovat drinky v mixéru Hamilton Beach Blenderu se kterým připravili mladí barmani nápoje ve formě ledové tříště. Za čtyři dny se namíchalo přes 150 různých koktejlů na bázi vodky, rumu, ginu, whisky, tequilly a nechyběl ani cognac. Cílem bylo připravit absolventy tak, aby uměli nápoje definovat a kvalitně připravit i prezentovat. Jednoduše aby se teorie spojila s praxí. Celý kurz byl završen závěrečnou Barmanskou zkouškou, kde všichni zúčastnění prospěli a někteří dokonce s vyznamenáním. Nejlepší absolvent kurzu obdržel třídílný shaker jako odměnu a pomocník pro start do barmanského života.
Zkušený barman Kuba se svým pohodovým přístupem, a spoustou zkušeností namotivoval nejen Jolanu Kroutilovou z AE2K, která v závěru kurzu prospěla s vyznamenání a prohlásila:„Barmaňák se mně velmi líbil a nakopl mě k dalšímu vzdělávání v tomto oboru. Chtěla bych v budoucnosti v barmanství pokračovat. Dalo mi to nové zkušenosti a zážitky“.
Tento kurz potvrzuje, že praktické vzdělávání má ve školním prostředí nezastupitelné místo a že zkušenosti z reálného provozu jsou pro studenty obrovským přínosem. A především žáci o praktické zkušenosti z reálného prostředí zajímají a chtějí vidět teorii přímo v praxi.
Věříme, že se s Barmani Zlín uvidíme brzy, protože žáci už projevili zájem o další nabízený kurz zabývající se Flair bartendingem, který kombinuje dovednosti barmanství s akrobacií, kdy barmani manipulují s barovými nástroji a láhvemi s alkoholem na způsob žonglování a různých triků, často při přípravě nápojů. Cílem je zabavit hosty a přidat vizuální aspekt k tradičnímu způsobu podávání nápojů.
Děkujeme panu Orlovi z Barmani Zlín za nezapomenutelný týden, během něhož se naši žáci pod jeho odborným vedením seznámili s uměním přípravy míchaných nápojů. Těšíme se na budoucí příležitosti k spolupráci.